Hvad skal man som socialrådgiver være opmærksom på, når der er sket overgreb mellem børn?

En tredjedel af seksuelle overgreb begås af andre børn eller unge. I disse tilfælde er der ikke kun et offer, som har brug for hjælp. Der er også et barn eller en ung med krænkende adfærd, som i høj grad også har brug for hjælp. Hvis man som socialrådgiver er i kontakt med et barn eller en ung med seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd, er der primært tre ting, man skal være opmærksom på:

Stands ulykken” - Indtil der er større klarhed over sagen, er det vigtigt at sikre sig, at der ikke kan ske yderligere overgreb. Dette både for at beskytte potentielle ofre, men også for at beskytte barnet/den unge selv. Der er forskellige måder at sikre dette. I de fleste tilfælde er der behov for skærpet tilsyn både i skolen og derhjemme. I særligt alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at anbringe barnet/den unge uden for hjemmet for en periode med henblik på at sikre de øvrige børn i familien.

Udred årsagen” - Der kan være mange årsager til, at et barn eller en ung udvikler seksuelle adfærdsproblemer. Det er vigtigt, at der laves en grundig psykologisk og seksuel udredning af barnet/den unge med henblik på at afdække, hvorfor barnet/den unge har udviklet så bekymrende en adfærd. Udredningen bidrager til at klarlægge, hvad der er brug for i den efterfølgende intervention.

Forebyg nye overgreb” - For at forebygge yderligere bekymrende eller krænkende adfærd er det vigtigt, at barnet/den unge får den rette hjælp. I nogle tilfælde kan der være behov for, at barnet/den unge tilbydes social færdighedstræning for at indlære mere de sociale spilleregler, aflæse “stopsignaler” mm. Der kan være behov for at styrke barnets tilknytning til primære omsorgspersoner gennem familiebehandling. Hvis barnet/den unge har mere omfattende behov eller vanskeligheder kan der være behov for, at barnet/den unge befinder sig i et behandlingsmiljø, hvor der kan arbejdes med de underliggende årsager til de seksuelle adfærdsproblemer. Mange børn og unge med seksuelle adfærdsproblemer har selv oplevet traumer i løbet af deres opvækst, og det kan være relevant at tilbyde barnet/den unge traumebehandling med henblik på at bearbejde egne traumer, førend de kan forholde sig til deres egen adfærd og de konsekvenser, som adfærden har haft for den anden.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker mere viden om børn og unge med seksuelle adfærdsproblemer eller har brug for rådgivning eller konsulentbistand i forhold til udredning og behandling i sager, hvor der er sket overgreb mellem børn.


Next
Next

Sådan forbereder du dit barn på en børnepsykologisk undersøgelse