Sådan forbereder du dit barn på en børnepsykologisk undersøgelse

Hvis dit barn skal gennemgå en børnepsykologisk undersøgelse, kan der være mange spørgsmål, som dukker op - både hos dig som forælder oghos barnet selv. Det kan være vanskeligt at svare på alle spørgsmål selv, og samtidigt kan det også være svært at forklare dit barn, hvorfor det er vigtigt at indgå i en psykologisk undersøgelse. Der kan desuden være stor forskel på, hvordan dit barn skal forberedes alt afhængigt af dit barns alder eller modenhed. Her er dog en række råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn til at skulle indgå i en børnepsykologisk undersøgelse:

Forberedelse

Vær ikke bange for at tale med dit barn om, at han eller hun skal til psykolog. Husk både dig selv og barnet på, at vi allesammen oplever tidspunkter i vores liv, hvor vi har brug for hjælp fra andre - og at det er helt normalt. 
Hvis du selv har nogle spørgsmål til forløbet, kan det være en god idé at stille dem til psykologen, inden du fortæller dit barn om den børnepsykologiske undersøgelse. På den måde er du bedre forberedt på at kunne besvare dit barns eventuelle spørgsmål. Hvis der alligevel dukker spørgsmål op hos dit barn, som du har svært ved at besvare, kan du aftale med dit barn, at I sammen kan spørge psykologen. 

For nogle børn kan det føles overvældende eller uoverskueligt at skulle indgå i en børnepsykologisk undersøgelse med en fremmed person. Her er nogle råd til, hvordan du som forælder kan støtte dit barn i processen:

  • Nogle børn kan være føle sig forkerte, fordi de skal tale med en psykolog og kan være bekymret for, om de har gjort noget galt. Fortæl dit barn, at når man kommer til psykolog, er det aldrig, fordi man har gjort noget forkert.

  • Fortæl barnet, at psykologen skal lære dig at kende og finde ud af, om der er nogle ting, som barnet har brug for hjælp til og nogle ting, som barnets voksne (forældre og børnehave/skole) kan blive bedre til at hjælpe med. Sidstnævnte flytter fokus fra barnet til, at undersøgelsen skal hjælpe jer voksne.

  • Forklar dit barn, hvad en psykolog kan bruges til. Fortæl barnet, at psykologen har talt med rigtig mange børn, som har været i samme situation som barnet og er vant til at tale med og hjælpe børn til at få det bedre.

  • Vis dit barn et billede af psykologen fra hjemmesiden, så barnet får afmystificeret, hvem de skal tale med. Hvis dit barn er henvist til undersøgelse hos mig, kan du og dit barn læse en kort tekst om mig, som er rettet mod børn her

  • Forklar dit barn, at det udover samtaler med psykologen også skal lege, tegne og spille nogle sjove spil.

  • Forklar dit barn, at I som forældre også skal tale med psykologen. Fx om dengang barnet var baby og frem til nu.

Belønning

Nogle børn finder aktiviteterne i en børnepsykologisk undersøgelse sjove og er motiveret for at indgå. Andre synes, at det er sværere. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at belønne eller anerkende dit barn ekstra meget for at kunne motivere ham eller hende til at indgå i den børnepsykologiske undersøgelse. Det kan være godt at forberede dit barn på, at der er en belønning efter samtalerne med psykologen. Det er vigtigt, at dit barn også får den belønning, som han eller hun er stillet i udsigt, da dit barn ellers vil risikere at blive endnu sværere at motivere til næste gang. Du kan fx belønne dit barn ved at:

  • Give dit barn fri fra skole efter den børnepsykologiske undersøgelse med psykologen

  • Aftale en hyggelig aktivitet efter undersøgelsesgangen

  • Give dit barn mad, som de er særligt glade for.

  • Give dit barn ekstra anerkendelse i form af ros samt kys og kram.

Der findes mange måder, hvorpå du kan belønne dit barn. Du har sikkert en masse gode idéer til, hvad dit barn kunne ønske sig. Du kan også spørge dit barn eller lade dit barn vælge mellem to ting, som du har bestemt på forhånd. 

Jeg håber, at du har fået svar på nogle af dine spørgsmål til, hvordan du kan forberede dit barn. Hvis dit barn er henvist til børnepsykologisk undersøgelse hos mig, er du velkommen til at kontakte mig inden opstart, hvis du har nogle spørgsmål til forløbet. Jeg ser frem til at møde dit barn og vil gøre mit bedste for, at du og dit barn får en positiv oplevelse med undersøgelsesforløbet.

Previous
Previous

Hvad skal man som socialrådgiver være opmærksom på, når der er sket overgreb mellem børn?

Next
Next

At tale med børn ved mistanke om seksuelle overgreb